Het is de kopzorg en schrik van elke werkgever: arbeidsongevallen. Zeker in een sector zoals de metaalindustrie – gekenmerkt door fysiek zware werkzaamheden en omstandigheden, met grote machines of gevaarlijke stoffen, geluidsoverlast en hoge werkdruk – zit een ongeluk in een klein hoekje. Ongevallenpreventie en algehele bewustwording over het belang van veilig en gezond werken voorkomt veel leed. Daarbij draait het zeker niet alleen om veiligheidsregels, geboden en verboden. De juiste werkkleding en PBM’s verstrekken (en dragen!) is de andere grote troef om het aantal werkongevallen te verminderen. Beschermende kleding is dus geen ‘optie of keuze’, maar pure noodzaak!
Veiligheid begint bij jezelf
Om werkongevallen te voorkomen moeten directie en leidinggevenden actief uitdragen dat ze veiligheid serieus nemen. Ook dienen ze gepaste maatregelen te treffen om een veilige werkomgeving te creëren. Die ontstaat door o.m. eenduidige regels en procedures op te stellen, deugdelijk materieel (werktuigen) te verschaffen en – minimaal zo belangrijk – te zorgen voor alle nodige persoonlijke beschermingsmiddelen en beschermende kleding. En natuurlijk door zelf het juiste voorbeeldgedrag te tonen en bewustwording te stimuleren.
Maar verantwoordelijkheid voor veiligheid ligt niet alleen bij de werkgever. Ook werknemers moeten zich voortdurend bewust zijn van hun eigen handelswijze en veiligheid, en die van hun collega’s. Veiligheid begint altijd bij jezelf, ook als het gaat om het correct dragen en behandelen van werkkleding en PBM’s.
Aantrekkelijke werkgever
Zodra alle middelen beschikbaar zijn en iedereen doordrongen raakt van de noodzaak om veilig te werken, betalen alle inspanningen zich terug: er gebeuren minder ongevallen, productiviteit neemt toe en kosten dalen. Ander bijkomend voordeel is dat medewerkers trots zijn om voor een werkgever te werken die aandacht voor het personeel heeft. En het bedrijf wordt aantrekkelijker voor nieuwe werknemers en wellicht ook voor investeerders. Kortom, veilig werken draagt positief bij aan het imago van het bedrijf.
De juiste keuze voor de metaalsector
Het is van groot belang dat medewerkers de juiste kleding krijgen, toegespitst op het werk. De verschillende activiteiten in de metaalsector (denk aan draaien, frezen, slijpen, zagen, gieten, lassen en solderen) vereisen specifieke beschermende kleding. Hoeveel bescherming je nodig hebt, is afhankelijk van de werkzaamheden en wensen.
CWS Workwear verwerkt technisch geavanceerde aramidevezels zoals Kevlar® en Nomex® in werkkleding voor de metaalsector. Deze vezels bieden een enorme scheur- en snijweerstand. Nomex® is permanent antistatisch, tot 8 seconden vlamwerend en olie- en vuilafstotend. Aramidevezels worden onder meer gebruikt in de CWS-collecties “proFlex4 Advanced” en “Pure Welding 2”.
2.000 graden en het wordt heter? Iedereen die metalen giet, aandrijft of last, wordt blootgesteld aan ongelooflijk hoge temperaturen. De “Pure Metal” collectie van CWS Workwear beschermt tegen aluminium en andere metaalspatten met gepatenteerde, innovatieve high-tech wolvezels, terwijl de hittestress effectief wordt geminimaliseerd.
Eens veilig, altijd veilig!
Maar met alleen kleding verschaffen is de veiligheid nog niet gewaarborgd. De kleding moet ook op een professionele manier gereinigd worden zodat de beschermende eigenschappen behouden blijven.
Om de beschermende werking van kleding blijvend te garanderen zijn onze wasprogramma’s nauwkeurig afgestemd op de materiaaleigenschappen en mate van vervuiling van de PBM’s. Na het wassen controleren we elk kledingstuk zorgvuldig op kwaliteit. Daarbij testen we de beschermende eigenschappen en wordt de kleding gecontroleerd op gaten en scheuren. Indien nodig herstelt speciaal hiervoor opgeleid personeel de kleding met gecertificeerde materialen (garens). Is kleding onherstelbaar beschadigd, dan vervangen wij deze meteen. Hierdoor blijft elk veiligheidskledingstuk aan alle normeringen voldoen.
Foutieve reiniging van veiligheidskleding kan beschermende functies aantasten waardoor kleding niet meer voldoet aan de gestelde normen. Dit gebeurt bijvoorbeeld wanneer bedrijfskleding thuis wordt gewassen. Vuil dat achterblijft of restanten wasmiddel zijn gevaarlijk wanneer ze in aanraking komen met vonken of chemicaliën. Ook een verkeerde temperatuur of het wasmiddel kan de beschermende eigenschappen van werkkleding aantasten. Dit is meestal niet met het blote oog te zien en juist daar schuilt het gevaar.
Advies in veiligheid en flexibiliteit
Een goede keuze maken kan alleen op basis van kennis en inzicht in de materie. Voer daarom samen met ons een risicoanalyse uit en wij adviseren je over de juiste beschermende werkkleding.
En of het om ‘gewone’ werkkleding gaat of om beschermende kleding, flexibiliteit in bestellen, terugsturen, snel opnieuw aanschaffen en per seizoen wisselen staat bij ons voorop. Vraag gewoon naar de CWS Workwear FLEX service!